IMMUNOTROPIC ACTIVITY OF SOUR MILK FERMENTEDCULTURES HYDROLISATE
- Authors: Garanyan GS1, Oganesyan ET1, Khanferyan RA2
-
Affiliations:
- Pyatigorsk state pharmaceutical academy
- Kuban state medical university
- Issue: Vol 7, No 6 (2010)
- Pages: 31-33
- Section: Articles
- Submitted: 10.03.2020
- Published:
- URL: https://rusalljournal.ru/raj/article/view/888
- DOI: https://doi.org/10.36691/RJA888
- ID: 888
Cite item
Abstract
BKUglich №4 . The hydrolysate has been obtained by the fermentative hydrolysis with microbial rennin «eito»
The biological activity of obtained hydrolysate has been examined. Bacteria lysate immunotropic effects have been
found to be due to the increase of neutrophilic granulocyte phagocytic activity. It was supposed that the earlier
studied hydrolysate antioxidant activity caused by the normalization of the phagocyte superxide anionradical
production leads to the cell immunity normalization.
Keywords
About the authors
G S Garanyan
Pyatigorsk state pharmaceutical academyPyatigorsk state pharmaceutical academy
E T Oganesyan
Pyatigorsk state pharmaceutical academyPyatigorsk state pharmaceutical academy
R A Khanferyan
Kuban state medical universityKuban state medical university
References
- Хаитов Р.М., Пинегин Б.В. Основные принципы иммуномодулирующей терапии. Аллергия, астма и клин. иммунол. 2000, № 1, с. 9-16.
- Хаитов Р.М., Пинегин Б.В. Современные иммуномодуляторы и некоторые аспекты их клинического применения. Иммунология. 2003, № 4, с. 196-203.
- Лопатина А.Ю. Иммуномодулирующее действие препаратов эубиотиков. Вестн. РАМН. 1987, № 3, с. 30-34.
- Бондаренко В.М., Рубакова Э.И., Лаврова В.А. Иммуностимулирующее действие лактобактерий, используемых в качестве основы препаратов пробиотиков. Журн. микробиол. 1998, № 5, с. 107-112.
- Самойлов В.А. Изучение состава и фармакологической активности гидролизатов молочнокислых бактерий. Хим.-фарм. журн. 2005, № 3, с. 51-53.
- Филатов А.В. Исследование субпопуляционного состава лимфоцитов человека с помощью панели моноклональных антител. Гематол. трансфузиол. 1990, № 4, с. 16-19.
- Гаранян Г.С. Содержание антиоксидантов в биологически активном гидролизате на основе культур молочнокислых бактерий. Совр. пробл. науки и образования. 2010, № 6, с. 5.