IMMUNOTROPIC ACTIVITY OF SOUR MILK FERMENTEDCULTURES HYDROLISATE



Cite item

Full Text

Open Access Open Access
Restricted Access Access granted
Restricted Access Subscription or Fee Access

Abstract

The object of research is the hydrolysate of the lactobacteria components of the polycomponent sour milk stock
BKUglich №4 . The hydrolysate has been obtained by the fermentative hydrolysis with microbial rennin «eito»
The biological activity of obtained hydrolysate has been examined. Bacteria lysate immunotropic effects have been
found to be due to the increase of neutrophilic granulocyte phagocytic activity. It was supposed that the earlier
studied hydrolysate antioxidant activity caused by the normalization of the phagocyte superxide anionradical
production leads to the cell immunity normalization.

About the authors

G S Garanyan

Pyatigorsk state pharmaceutical academy

Pyatigorsk state pharmaceutical academy

E T Oganesyan

Pyatigorsk state pharmaceutical academy

Pyatigorsk state pharmaceutical academy

R A Khanferyan

Kuban state medical university

Kuban state medical university

References

  1. Хаитов Р.М., Пинегин Б.В. Основные принципы иммуномодулирующей терапии. Аллергия, астма и клин. иммунол. 2000, № 1, с. 9-16.
  2. Хаитов Р.М., Пинегин Б.В. Современные иммуномодуляторы и некоторые аспекты их клинического применения. Иммунология. 2003, № 4, с. 196-203.
  3. Лопатина А.Ю. Иммуномодулирующее действие препаратов эубиотиков. Вестн. РАМН. 1987, № 3, с. 30-34.
  4. Бондаренко В.М., Рубакова Э.И., Лаврова В.А. Иммуностимулирующее действие лактобактерий, используемых в качестве основы препаратов пробиотиков. Журн. микробиол. 1998, № 5, с. 107-112.
  5. Самойлов В.А. Изучение состава и фармакологической активности гидролизатов молочнокислых бактерий. Хим.-фарм. журн. 2005, № 3, с. 51-53.
  6. Филатов А.В. Исследование субпопуляционного состава лимфоцитов человека с помощью панели моноклональных антител. Гематол. трансфузиол. 1990, № 4, с. 16-19.
  7. Гаранян Г.С. Содержание антиоксидантов в биологически активном гидролизате на основе культур молочнокислых бактерий. Совр. пробл. науки и образования. 2010, № 6, с. 5.

Supplementary files

Supplementary Files
Action
1. JATS XML

Copyright © Pharmarus Print Media, 1970



This website uses cookies

You consent to our cookies if you continue to use our website.

About Cookies