GUT BARRIER FUNCTION IN YOUNG CHILDREN WITH FOODALLERGY AND CAPABILITIES OF SPECIALIZED AMINO ACIDBASED FORMULAS USAGE
- Authors: Makarova SG1, Borovik TE1, Yatsyk GV1, Zvonkova NG1, Makarova S2, Borovik T2, Yatsyk G2, Zvonkova N2
-
Affiliations:
- Scientific Center of childrens health Russian Academy of Medical Sciences
- Issue: Vol 8, No 5 (2011)
- Pages: 59-65
- Section: Articles
- Submitted: 10.03.2020
- Published:
- URL: https://rusalljournal.ru/raj/article/view/819
- DOI: https://doi.org/10.36691/RJA819
- ID: 819
Cite item
Abstract
absorption of macromolecules. Results of own research of the gut permeability for human milk α-lactalbumin
in premature infants (30-36 weeks) are presented. The study revealed a reduction of gut permeability during
the first months of life regardless of gestation age and type of feeding. Absorption of human milk α-lactalbumin
did not decrease in babies with allergy symptoms, which appeared during the first month after birth. Study of gut
barrier function in infants with skin and gastrointestinal manifestations of food allergy has shown maintenance
and further increasing of intestinal permeability for human α-lactalbumin during the first year of life. In this
regard, the indications for the use of specialized amino acids based formula Neocate were considered and the
results of its application were presented.
About the authors
S G Makarova
T E Borovik
Email: borovik@nczd.ru
G V Yatsyk
N G Zvonkova
S Makarova
Scientific Center of childrens health Russian Academy of Medical SciencesScientific Center of childrens health Russian Academy of Medical Sciences
T Borovik
Scientific Center of childrens health Russian Academy of Medical SciencesScientific Center of childrens health Russian Academy of Medical Sciences
G Yatsyk
Scientific Center of childrens health Russian Academy of Medical SciencesScientific Center of childrens health Russian Academy of Medical Sciences
N Zvonkova
Scientific Center of childrens health Russian Academy of Medical SciencesScientific Center of childrens health Russian Academy of Medical Sciences
References
- Vighi G., Marcucci F., Sensi L. et al. Allergy and the gastrointestinal system. Clin Exp Immunol. 2008 Sep, 153 Suppl 1, p. 3-6.
- Harry Wichers. Immunomodulation by food: promising concept for mitigating allergic disease? Received March 26, 2009. Revised April 30, 2009.
- Gourbeyre P., Denery S., Bodinier M. Probiotics, prebiotics, and synbiotics: impact on the gut immune system and allergic reactions. J. Leukoc Biol. 2011, Jan 13.
- Балаболкин И.И., Мазо В.К., Никитина И.П., Саменкова Н.Ф. Всасывание белковых антигенов в желудочно-кишечном тракте при пищевой аллергии у детей. Педиатрия. 1988, № 5, с. 52-54.
- Балаболкин И.И., Карсыбекова Л.М., Гершман Г.Б. и соавт. Морфофункциональные изменения тонкой кишки у детей с пищевой аллергией. Педиатрия. 1991, № 1, с. 38-42.
- Морозов И.А., Лысиков Ю.А, Питран B.Р., Хвыля С. Всасывание и секреция в тонкой кишке (субмикроскопические аспекты). М., «Медицина». 1988, 220 с.
- Ногаллер A.M., Гущин И.С., Мазо В.К., Гмошинский И.В. Пищевая аллергия и непереносимость пищевых продуктов. М., «Медицина». 2008, 336 с.
- Ширина Л.И., Мазо В.К. Иммунологические последствия поступления пищевых белковых антигенов во внутреннюю среду организма. Вопр. питания. 1989, № 2, с. 11-17.
- Strachan D.P. Hay fever, hygiene and household size. Br. Med. J. 1989, v. 299, p.1259-1260.
- Мазо В.К., Гмошинский И.В., Зорин С.Н., Шатерников В.А. Расщепление и всасывание в пищеварительном тракте взрослых крыс двух пищевых антигенов при их совместном введении. Бюл. эксп. биол. и мед. 1983, № 7, с. 77-79.
- Николаевская В.Р., Черников М.П. Изучение переваривания белков молока в желудке в раннем возрасте. Вопр. питания. 1976, № 4, с. 33-36.
- Уголев A.M. Физиология всасывания. Л., 1977, 667 с.
- Jones E.A., Waldmann Т.А. The mechanism of intestinal uptake and transceiiular transport of Ig G in the neonate rat. J. Clin. Invest. 1972, v. 51, p. 2916-2927.
- Walker W.A., Isselbacher K.J. Uptake and transport of macromolecules by the intestinal. Possible role in the clinical disordes. Gastroenterol. 1974, v. 67, No. 3,p. 531-550.
- Rothberg R.M. Immunoglobulin and specific antibody syntesis during the fist week of life of premature infants. J. Pediatr. 1969, v. 75, p. 391-399.
- Matthews D.M., Laster L. Absorption of protein digestion products: a review Gut. 1965, v. 65, p. 411-426.
- Мазо В.К. Протеолиз белковых антигенов и всасывание экзогенных высокомолекулярных соединений в желудочно-кишечном тракте экспериментальных животных: Автореферат диссертации д-ра биол. наук. М., 1986, 45 с.
- Мазо В.К., Гмошинский И.В., Зорин С.Н., Шатерников В.А. Расщепление и всасывание в пищеварительном тракте взрослых крыс двух пищевых антигенов при их совместном введении. Бюл. эксп. биол. и медицины. 1983, № 7, с. 77-79.
- Мазо В.К., Саженкова Н.Ф., Гмошинский И.В., Ширина Л.И. Количественная оценка всасывания нерасщепленных белковых макромолекул и их крупных фрагментов из желудочно-кишечного тракта во внутреннюю среду организма. Вопр. питания. 1987, № 4, с. 43-48.
- Мазо В.К., Морозов И.А., Ширина Л.И. Всасывание белковых макромолекул в желудочно-кишечном тракте взрослых млекопитающих. Усп. физиол. наук. 1989, № 3, с. 65-85.
- Walker W.A. Absorption of protein fragments in developing intestine. Role in immunologic allergic reactions. Pediatrics. 1985, v. 75, No. 1, p. 167-171.
- Walker W.A. Allergen absorption in the intestine. Implication on to food allergy in infants. J. Allergy Clin. Imm. 1986. v. 78, No. 78. p. 1003-1009.
- Walker W.A. Pathophysiology of intestinal uptake and absortion of antigen in food allergy. Ann. Allergy. 1987, v. 59, No. 5, p. 7-16.
- Jakobsson J. Gut absorbtion of macromolecules: a short communication in «Food allergy» ed. by Schmidt E. N.Y. 1988, p. 243-244.
- Стаченкова С.В., Гмошинский И.В., Боровик Т.Э. и соавт. Диагностическое значение метода иммуноферментного тестирования проницаемости кишечного барьера для а-лактальбумина. Педиатрия. 1997, № 3, с. 45-48.
- Mikael О.О., Savilantl E., Sarnesto A. Human α-lactalbumln and β-lactoglobulin absorption in premature infants. Pediatric. Res. 1994, v. 35, No. 3, p. 344-347.
- Liem J.J., Kozyrskyj A.L., Huq S.L., Becker A.B. The risk of developing food allergy in premature or low-birth-weight children. J. Allergy Clin. Immunol. 2007, May v. 119 (5), p. 651-654.
- Raimondi F., Indrio F., Crivaro V. et al. Neonatal hyperbilirubinemia increases intestinal protein permeability and the prevalence of cow's milk protein intolerance. Acta Paediatr. 2008 Jun, v. 97(6), p. 751-753.
- Дмитриев A.B., Гмошинский И.В., Мазо В.К., Дмитриева Н.В. Проницаемость барьера желудочно-кишечного тракта для α-лактальбумина женского молока у детей раннего возраста: возрастные, алиментарные и клинические корреляции. Рос. вест. перинатол. и педиатрии. 1998, № 5, с. 30-33.
- Mayer L., Sperber К., Chan L. et al. 2001. Oral tolerance to proteinantigens. Allergy 56 (Suppl. 67), p. 12-15.
- Dannanes A., Inganas M., Johansson G.O., Foucard T. Intestinal uptake of ovalbumin in malabsorption and food allergy in relation to serum IgG antibody and orally administreted sodium chomoglycate. Clin. Allergy. 1979, No. 9, p. 263-265.
- Jackson P.G, Lessof M.N., Baker W.R. Intestinal permeability in patients with eczema and food allergy. Lancet. 1981, v. l,p. 1285-1286.
- Perdue M. Intestinal permeability. Gut. 1988, v. 29, No. 7, p. 1016-1018.
- Pike M.G., Heddle R.J., Boulton P. Increased intestinal permeability in atopic eczema. J.Invest. Dermatol. 1986, v. 86, No. 2, p. 101-104.
- Wuthrich B. Food allergy: definition, diagnosis, epidemiology, clinical aspects. Schweiz. Med. Wochenschr. 1996, v. 126, p. 770-776.
- Relnhard M.C. Macromolecular absorption of food antigens in health and disease. Ann. Allergy. 1984, v. 53, No. 6 (pt 2), p. 597-600.
- Dannanes A., Inganas M., Johansson G.O., Foucard T. Intestinal uptake of ovalbumin in malabsorption and food allergy in relation to serum IgG antibody and orally administreted sodium chomoglycate. Clin. Allergy. 1979, No. 9, p. 263-265.
- Гмошинский И.В. Проницаемость кишечного барьера для макромолекул при некоторых патологических состояниях и воздействии алиментарных факторов (экспериментально-клиническое исследование). Автореферат диссертации д-ра биол. наук. М., 1997, 40 с.
- Макарова С.Г. Обоснование и оценка эффективности диетотерапии при пищевой аллергии у детей в различные возрастные периоды. Диссертация д-ра мед. наук. М., 2008, 369 с.
- Host A., Koletzko В., Dreborg S., Muraro A., Wahn U., Aggett P., Bresson J.L., Hernell O., Lafeber H., Michaelsen K.F., Micheli J.L., Rigo J., Weaver L., Heymans H., Strobel S., Vandenplas Y. Dietary products used in infants for treatment and prevention of food allergy. Joint Statement of the European Society for Paediatric Allergology and Clinical Immunology (ESPACI) Committee on Hypoallergenic Formulas and the European Society for Paediatric Gastroenterology, Hepatology and Nutrition (ESPGHAN) Committee on Nutrition. Arch. Dis. Child. 1999, v. 81 (1), p. 80-84.
- Hill D.J., Cameron D.J., Francis D.E. et al. Challenge confirmation of late-onset reactions to extensively hydrolyzed formulas in infants withmultiple food protein intolerance. J. Allergy Clin Immunol. 1995, v. 96, p. 386-394.
- Hill D.J., Heine R.G., Cameron D.J. et al. The natural history of intolerance to soy and extensively hydrolyzed formula in infants with multiple food protein intolerance. J. Pediatr. 1999, v. 135, p. 118-121.
- Стаченкова С.В. Кишечная проницаемость у новорожденных детей. Диссертация канд. мед. наук. М., 1997, 128 с.
- Заключение о результатах клинической апробации продукта «Неокейт», утв. директором НИИ питания академиком РАМН М.Н. Волгаревым. М., 1993, 5 с.
- De Boissieu D., Dupont C. Allergy to extensively hydrolyzed cow's milk proteins in infants: safety and duration of amino acid-based formula. J. Pediatr. 2002, Aug; v. 141 (2), p. 271-273.
- Vanderhoof J.A., Murray N.D., Kaufman S., Mack D.R. M.D. et al. Intolerance to protein hydrolysate infant formulas: an under recognized cause of gastrointestinal symptoms in infants. J. Pediatr. 1997, v. 131, p. 741-744.