Review of specialized food products for treatment and prevention of food allergies in young children



Cite item

Full Text

Open Access Open Access
Restricted Access Access granted
Restricted Access Subscription or Fee Access

Abstract

The article provides an overview of specialized food products intended for young children suffering from food allergies.

Full Text

Restricted Access

About the authors

V A Revyakina

Federal Research Centre of Nutrition and Biotechnology

Email: 5356797@mail.ru

T V Abramova

Federal Research Centre of Nutrition and Biotechnology

I Ya Kon

Federal Research Centre of Nutrition and Biotechnology

References

  1. Пищевая аллергия у детей. Под ред. И.И. Балаболкина, В.А. Ревякиной. М.: Династия. 2010, 190 с.
  2. Боровик Т.Э., Ревякина В.А., Макарова С.Г. Пищевая аллергия. Питание здорового и больного ребенка. Пособие для врачей под ред. В.А. Тутельяна, И.Я. Коня, Б.С. Каганова. М.: «Династия». 2007, с. 116-127.
  3. Специализированные продукты питания для детей с аллергией к белкам коровьего молока. Пособие для врачей. Под ред. В.А. Тутельяна. М., 2015, 67 с.
  4. Бронстрап А., Боклер Х.М. Гипоаллергенные смеси для предупреждения развития пищевой аллергии у детей. Вопросы детской диетологии. 2004, № 2, с. 12-18.
  5. Конь И.Я., Сорвачева Т.Н., Пашкевич В.В. и соавт. Смесь на основе частично гидролизованных белков молока в профилактике и лечении атопического дерматита с легким течением у детей первого года жизни. Вопросы детской диетологии. 2003, № 2, с. 47-51.
  6. Клиническая диетология детского возраста. Руководство для врачей. Под ред. Т.Э. Боровик, К.С. Ладодо. М.: «Медицинское информационное агентство». 2008, 608 с.
  7. Макарова С.Г., Боровик Т.Э., Шихов С.Н. и соавт. Использование продуктов на основе гидролизата молочного белка при пищевой аллергии у детей раннего возраста. Лечащий врач. 2008, № 1, с. 23-28.
  8. Питание здорового и больного ребенка. Пособие для врачей под ред. В.А. Тутельяна, И.Я. Коня, Б.С. Каганова. М., 2007, 324 с.
  9. Тергхегген-Ларго С., Хау И.М., Шаафсма А., Воутерс Е. Клиническая оценка новой смеси на основе глубокого гидролизата белка у детей с аллергией к белкам коровьего молока: двойное слепое перекрестное исследование. Вопросы детской диетологии. 2005, № 5, с. 10-14.
  10. Проссер К. Состав детских формул на основе козьего молока, результаты клинической эффективности и безопасности их применения у детей. Российский вестник перинатологии и педиатрии. 2013, № 1, с. 23-28.
  11. American Academy of Pediatric, Committee on Nutrition. Hypoallergenic infant formulas. Pediatrics. 2000, No. 106, p. 346-349.
  12. Diagnostic Approach and Management of Cow’s-Milk Protein Allergy in Infants and Children: ESPGHAN GI Committee Practical Guidelines. JPGN. 2012, v. 55, 9 p.
  13. Koletzko S., Niggemann B., Arato A. et al. European Society of Pediatric Gastroenterology, Hepatology, and Nutrition. Diagnostic approach and management of cow’s-milk protein allergy in infants and children: ESPGHAN GI Committee practical guidelines. J. Pediatr. Gastroenterol. Nutr. 2012, v. 55, p. 221-229.
  14. World Allergy Organization (WAO) Diagnosis and Rationale for Action against Cows Milk Allergy (DRACMA) Guidelines Pediatr Allergy Immunol. 2010, v. 21, p. 1-125.
  15. Burks А., Tang М., Sicherer S. et al. ICON: Food allergy. J. Allergy Clin. Immunol. 2012, v. 129, p. 906-920.
  16. Sampson H., Aceves S., Bock A. et al. Food allergy: A practice parameter update - 2014. J. Allergy Clin. Immunol. 2014, v. 134, p. 1016-1025.
  17. Boyce J., Assaad A., Burks A. et al. Guidelines for the diagnosis and management of food allergy in the United States: report of the NIAID-sponsored expert panel. J. Allergy Clin. Immunol. 2010, v. 126, p. 1-58.
  18. Vickery B., Scurlock A., Jones S., Burks A. Мechanisms of immune tolerance relevant to food allergy. J. Allergy Clin. Immunol. 2011, v. 127, p. 576-584.
  19. Spergel J., Brown-Whitehorn T., Cianferoni A. et al. Identifi cation of causative foods in children with eosinophilic esophagitis treated with an elimination diet. J. Allergy Clin. Immunol. 2012, v. 130, p. 461-467.
  20. Clark S., Sherbon J.W. Genetic variants of alpha (s1)-CN in goat milk: breed distribution and associations with milk composition and coagulation properties. Small Rumin. Res. 2000, v. 38, p. 135-143.
  21. Selvaggi M., Laudadio V., Dario C., Tufarelli V. Major proteins in goat milk: an updated overview on genetic variability. Mol. Biol. Rep. 2014, v. 41, p. 1035-1048.
  22. Bevilacqua C., Martin P., Candalh C. et al. Goats’ milk of defective alpha (s1)-casein genotype decreases intestinal and systemic sensitization to beta-lactoglobulin in guinea pigs. J. Dairy Res. 2001, v. 68, p. 217-227.
  23. Jasinska B. The comparison of pepsin and trypsin action on goat, cow, mare and human caseins. Rocz. Akad. Med. Bialymst. 1995, v. 40, p. 486-493.
  24. Darragh A. The assessment of protein quality ofgoat and cow milk. Presented to the Perinatal Society of Australia and New Zelandand in Adelaide, 2005.
  25. Prosser C. Characteristic and benefits of goat milk as a base for infant formula. Paper presented at the Korean Society of Pediatric: Gastroenterology and Nutrition Conference, Seul, Korea, 2004.
  26. Silanikove N., Leitner G., Merin U., Prosser C.G. Recent advances in exploiting goat’s milk: Quality, safety and production aspects. Small Ruminant Research. 2010, v. 89, p. 110-112.
  27. Prosser C.G., Svetashev V.I., Vyssotski M.V., Lowry D.J. Composition and distribution of fatty acids in triglycerides from goat infant formulas with milk fat. J. Dairy Sci. 2010, v. 93, p. 2857-2862.
  28. Turck D. Cow’s milk and goat’s milk. World Rev. Nutr. Diet. 2013, v. 108, p. 56-62.
  29. Spertino S., Cipriani V., De Angelis C. et al. Proteome profile and biological activity of caprine, bovine and human milk fat globules. Mol. Biosyst. 2012, v. 8, p. 967-974.
  30. Almaas H., Cases A.L., Devold T.G. et al. In vitro digestion of bovine and caprine milk by human gastric and duodenal enzymes. Int. Dairy J. 2006, v. 16, p. 961-968.
  31. Денисова С.Н., Юхтина Н.В., Сенцова Т.Б. и соавт. Эффективность диетотерапии с включением козьего молока у детей с дермореспираторным синдромом. Вопросы детской диетологии. 2014, № 12, с. 5-10.
  32. Балаболкин И.И., Денисова С.Н., Белицкая М.Ю. и соавт. Эффективность использования специализированных продуктов на основе козьего молока в питании детей. Методические рекомендации. 2013, 40 с.
  33. Сенцова Т.Б., Кириллова О.О., Ворожко И.В. и соавт. Мукозальный иммунитет и микробиота кишечника в оценке эффективности диетотерапии у детей раннего возраста с гастроинтестинальными проявлениями пищевой аллергии. Рос. Аллергол. Журн. 2014, № 1, с. 80-84.
  34. Денисова С.Н., Белицкая М.Ю., Сенцова С.Б. и соавт. Клиническая эффективность смесей на основе козьего молока с пребиотиками в питании детей с функциональными нарушениями пищеварения. Рос. вест. перинатол.и педиат. 2014, № 6, с. 114-119.
  35. Zhou S.J., Sullivan Т., Gibson R.A. et al. Nutritional adequacy of goat milk infant formulas for term infants: a double-blind randomized controlled trial. British Journal of Nutrition. 2014, v. 111, p. 1641-1651.
  36. Национальная программа оптимизации вскармливания детей первого года жизни в Российской Федерации. Союз педиатров России, Национальная ассоциация диетологов и нутрициологов. М., 2011, с. 68.

Supplementary files

Supplementary Files
Action
1. JATS XML

Copyright © Pharmarus Print Media, 2017



This website uses cookies

You consent to our cookies if you continue to use our website.

About Cookies